Yahtul Ostara, care pornise la drum din Odessa cu destinaţia Istanbul şi ulterior Germania, fusese prins într-o furtună puternică. Familia de nobili fugise cu această ambarcaţiune de Armata Roşie pentru că în acea perioadă aceasta ocupase o serie de republici autonome, printre care şi Ucraina, şi le alipise la URSS. Singurul lucru pe care aristocraţii puteau să îl facă era să îşi ia averile şi să fugă, aşa cum s-a întâmplat şi cu această familie.
Numărul victimelor tragediei de pe Ostara variază în funcţie de surse de la 7 la 11, mărturiile martorilor sunt contradictorii, iar arhivele primăriei au fost distruse aşa că informaţiile sunt foarte restrânse atunci când vine vorba despre acest caz. În documente vechi ale autorităţilor se menţionează că la bord se aflau 8 pasageri care s-ar fi sinucis, fără a se oferi însă detalii suplimentare.
Unii dintre ei ar fi înmormântaţi într-un cimitir din zonă, dar nimeni nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat în realitate sau nu. Există însă într-un cimitir din Sfântul Gheorghe o placă ridicată pentru victimele de pe Ostara, dar pe ea sunt enumerate doar 7 victime.
În rândul celor care cunosc cazul yahtului Ostara circulă mai multe variante ale morţii acestei familii de viţă nobilă. Prima dintre acestea explică misterul tragediei astfel: ruşii au cerut ajutor grănicerilor de pe ţărm după furtună şi le-au promis că vor construi o biserică din aur din averea lor în acea zonă. Aceştia însă au tras, i-au ucis şi au furat banii şi bijuteriile lor scumpe, care într-adevăr nu au fost găsite niciodată.
O altă poveste spune că de teamă că vor fi prinşi de bolşevici şi că furtuna i-ar fi adus înapoi în Rusia, nobilii s-ar fi împuşcat şi nu ar fi fost îngropaţi niciodată, trupurile lor scufundându-se odată cu vasul.
Ultima variantă vehiculată explică tragedia de pe Ostara similar. Capul familiei şi-ar fi ucis întreaga familie şi apoi s-ar fi sinucis de teamă că furtuna i-ar fi aruncat într-o zonă controlată de Armata Roşie, iar femeile de pe vas ar fi urmat să fie batjocorite de cei care i-ar fi capturat.
Nimeni nu ştie însă ce s-a întâmplat însă înaintea dimineţii de 20 februarie 1920, când a fost descoperită ambarcaţiunea fără niciun supravieţuitor. Moartea acestor nobili în apropierea ţărmului românesc rămâne în continuare un mister.
Sursă: Adevărul